Cadogan Veðrfölnir

Norjanvuonohevonen oli lapsena mun suosikkirotu. Mä en ollu koskaan nähny sellaista oikeassa elämässä, joten mun ihastus kyseisiin hevosiin perustui täysin fiktioon, nimittäin sarjakuviin. Niissä sarjakuvissa vuonohevonen esiintyi hallitsemattomana ja kovapäisenä ponina, ja sitten oli tietenkin aina tyttö joka sai luotua siihen itsepäiseen ja villiin poniin suhteen. Mä harrastin - tietenkin - ratsastusta, mutta en koko lapsuusikänäni päässyt kohtaamaan vuonohevosta. En ennen kuin törmäsin muuan myynti-ilmoitukseen facebookissa.

"Siis ostit mitä?"
"Ponin."
"Siis minkä? Ihan oikeenko?"
"Joo."
"Onkohan tuossa nyt mittään järkee? Ethän sinä ees ratsasta."
"Niin en ainakaan jokuseen vuoteen, se on vielä varsa."

Mun ja äitin puhelu ei oikeestaan edenny ylläolevasta mihinkään suuntaan. Mä olin ostanu ponin ja sillä sipuli. Mä toteutin haaveen joka oli palaillu vuosien varrella säännöllisin väliajoin kummittelemaan. Ehkä vähän radikaalimmin kuin oli missään vaiheessa ollut tarkoitus, mutta enivei. Mä omistin nyt pienen, suloisen vuonovarsan, ilman tallipaikkaa, ilman vakaata hevoskokemusta, puhumattakaan kokemusta varsoista. Carpe diem, saatana.

rotu, sukupuoli norjanvuonohevonen, ori 3 Star Prospect

satunnainen ikääntyminen
noin 1-vuotias
rekisteri no. VH19-053-0052 / #PKK3345


syntymäaika (kasv.) 03.10.2019 FI (kasv. Cadogan Ponies)
asuinpaikka (om.) Hopiavuori (om. Serena)


väri, säkä punahallakko, 147cm
koulutustaso yleispainotus ; ko he A, re 70 cm

Kovakalloinen, hallitsematon, haastava - sellainen oli se mun lapsuuden mielikuva vuonohevosesta. Nirri on kaikkea muuta.
Vaikka monet pitävätkin minun hevosenhankintaani enemmän tai vähemmän hölmönä hommana, en minäkään ihan totaalisen tyhmä ole. En mä olis, tällä hevoshistorialla, mitään piripääjuntturaa ostanut. Nirrin vanhempia, siinä missä Nirriä itseäänkin, mä tapasin useamman kerran ennen lopullista ostopäätöstä. Tottahan varsa vei mun sydämen saman tien; mä en oo varmaankaan ikinä tavannut niin ulospäinsuuntautunutta, kilttiä ja leikkisää hevosenalkua - toki niitä hevosenalkuja on noin yleisesti ottaen tullut tavattua aika vähän. Mulle painoi vaakakupissa paljon kuitenkin se, että pystyin toimimaan Nirrin vanhempien kanssa. Jos Nirristä kasvaisi yhtään sellainen kuin ne, kaikki menis hyvin. Siis olettaen, etten itse pilaa esim. kaikkea.

Varsa on tyhjä taulu, sen mä tajusin Nirrin kohdalla paremmin kuin ikinä ennen. Se oli niin kiltti, fiksu ja myötäileväinen. Mä olin hieman telminyt ongelmahevosten kanssa, mä tiesin miten ongelmia korjataan ja miten niiden kanssa pärjätään, mutta miten niiltä lähtökohtaisesti vältytään? Siitä mulla ei ollu käytännön kokemusta ja siispä Nirrin kasvattaminen - tai Nirrin kanssa kasvaminen - yhtälailla täytti mut rakkaudella ja pelotti mua enemmän ku mikään ikinä.

Nirriä itseään taas ei pelota juuri mikään. Varsinainen pelle peloton, sanoo moni, vaikka kyllä tälläkin vuonosella omat haamunsa on. Ne haamut kulkee yleensä kahdella renkaalla ja kaappaa ihmispoloja selkäänsä, osa pitää meteliä, osa ei - pyörä ku pyörä, epäilyttäviä kaikki. Nirri kuitenkin omistaa hirmuisen hyvät käytöstavat; vaikka vähän jännittäisikin, niin tilanne harvemmin on mallia hanat auki ja pakoon. Enempikin sitten puhistaan ja pöhistään, vähän stepataankin, mutta ei siinä sen kummempaa.

Noin muutenhan Nirri on varsinainen herran terttu. Ei siitä välttämättä monestikkaan uskoisi, että kyseessä on ori tahi varsa, saatikka sitten molempia. Se on todella rauhallinen ja kiltti, ollut ihan pienestä pitäen, joten peruskäytöstapojen opettelu ei ole ollut oriin kanssa vaikeaa, vallankaan kun se on vielä niin pirun fiksukin - siis ihan liian viisas hevoseksi. Kyllä Nirrilläkin omaa tahtoa toki löytyy, se tahto ei vain ole kovin vahva. Siispä Nirrin karsinaan saa mennä niin tutut kuin tuntemattomatkin, hyvillä aikeilla tai ilman, Nirri nimittäin varmasti ottaa avosylin vastaan. Se on sosiaalisuuden ilmentymä joka lukee kavereikseen niin kaksi- kuin nelijaksaisetkin lajista riippumatta.

Skallagrím
hhkko 142cm, KTK-II
Madsvein
rnhkko 145cm, EVM
Roines Salbjörg
hkko 141cm, EVM
Rosholt Rosin
rnhkko 142cm
Kjære Ibis
rnhkko 146cm, EVM
Rosholt
rnhkko 141cm, EVM

virtuaalihevonen // a sim-game horse
kuvat © - muu sisältö © VRL-09334