“In the Scottish Highlands, with their dark, brooding mountains and eerie highland lakes, villagers warned of deadly water-kelpies and spirit characters that packed a bit more punch.” ― Signe Pike

Sateet ja sumu. Silmän kantamattomiin jatkuvat kanervaiset nummet ja ylängöt. Kiltit ja iän ikuinen kysymys siitä kuuluuko sen alla käyttää mitään. Loch Nessin hirviö. Ewan McGregor. Säkkipilli. Jalkapallo. Punapäät. Mary Stuart. Viski. Alexander Fleming. Muun muassa nämä asiat tulevat varmasti useimmille mieleen maasta nimeltä Skotlanti.

Siellä, Riddleston nimisen kylän laitamilla, sijaitsee paikka nimeltä Rushock Bog. Päärakennus, jota monet vieraammat kartanoksikin kutsuvat, on seissyt niillä sijoillaan aina 1700-luvulta saakka, mitä ennen tiluksia hallitsi laird William Rushockin aikoinaan rakennuttama linna, Castle Rushock. Sittemmin hallinneiden lairdien nimi muuttui kohtalon ja naimakauppojen myötävaikutuksesta englantilaiseksi Bradshawksi, ja saman suvun omistuksessa talo on yhä edelleen, melkein 300 vuotta myöhemmin.

Siihen, että nykyiset Bradshawt asettuivat Rushock Bogiin melkein 16 vuotta sitten, tarvittiin myöskin kohtalon avustusta sekä kolme kuolemantapausta. Ensin kuoli vanha Ernest Bradshaw, lapsettomaksi jäänyt leski, joka oli asunut Rushockissa koko kunnioitettavan 96 vuoden ikänsä ja kieltäytyi lähtemästä sukukodistaan muuten kuin jalat edellä ja saappaat jalassa, juuri niinkuin siinä loppujen lopuksi kävikin. Cambridgessa, Englannissa, syntynyt ja asunut Stanford Bradshaw oli vanhan Ernestin lähin sukulainen, veljen vanhin poika, ja ilmeisesti ainoa joka viitsi pitää setäänsä mitään yhteyttä. Kuolemaa suurempana shokkina ja yllätyksenä tuli kuitenkin Ernestin testamentti joka yksiselitteisesti jätti tilan Stanfordille. Sen enempää Stanford kuin tämän vaimo Elisabethkaan ei ollut valmis jättämään elämäänsä Cambridgessa ja muuttamaan kauas Skotlannin maaseudulle. Siispä Rushock jäi tyhjilleen, mutta vain hetkeksi..

Toinen kuolemantapaus sattui vain noin vuosi edellisen jälkeen; auto-onnettomuus katkaisi 32-vuotiaan Elisabeth Bradshawn elämän lyhyeen. Suremaan jäivät rakastava aviomies Stanford, kaksoset Chastity ja Charlton sekä vasta kolmen kuukauden ikäinen Prudence. Yhtäkkiä uusi alku Skotlannissa tuntuikin houkuttelevalta ja perhe muutti uuteen kotiinsa vain kuukausi siitä kun Elisabeth oli laskettu maan multiin.

Elettiin vuotta 2017 kun viikatemies päätti jälleen vierailla Bradshawn perheessä. Stanford menehtyi aivoinfarktiin vain 53 vuoden iässä ja Rushock Bogin ikiaikaiset tilukset hän testamenttasi kaikille kolmelle lapselleen, toiveenaan, että nämä jatkaisivat siitä mihin hän jäi – poneista..

Ponit tulivat Rushock Bogiin Stanford Bradshawn myötävaikutuksesta, lapsille tietenkin, kenties ajatuksena, että eläinten pyyteetön läheisyys ja ratsastusseikkailut nummilla veisivät näiden ajatukset pois perhettä kohdanneesta tragediasta. Welshtammat Breckenbridge Merriest ja Breckenbridge Rubinette tarjosivat kyllä huimia kokemuksia Chastitylle ja Charltonille, mutta sitäkin isompi vaikutus oli sillä, että ne vetivät itse perheen pään Stanfordin poninäyttelyiden maailmaan. Hirvittävän nopeasti Stanfordista voisi hyvällä omallatunnolla sanoa tulleen ”crazy cat ladyn” miespuolinen, poneja hamstraava vastine.

2000-luvun alussa Rushock Bogiin rakennettiin uusi, iso tallirakennus jatkeeksi vanhalle, historialliselle, mutta auttamatta päiväyksensä ohittaneelle kivitallille. Stanford oli perinteitä kunnioittava mies eikä isokaan talli kätke sisäänsä mitään valvontakameroita ja automaattisia vesikuppeja teknisempää. Siipeen, joka yhdistää uutta ja vanhaa tallia on rakennettu kuusi pesuboxia (poneja puunataan näyttelyitä varten joskus oikein urakkahommina) ja rehuja lukuunottamatta kaikki varusteet on sijoitettu vanhan tallin puolelle remontoituihin tiloihin.

Tallien ympärille levittäytyvät monen kokoiset, pääasiassa nurmipohjaiset tarhat joissa ponit tavallisesti oleskelevat pitkin päivää, satoi tai paistoi. Pihapiiriin on myös sovitettu kaksi ratsastuskenttää, molemmat hulppean kokoisia, mutta vain toinen valaistu. Jälkimmäisen reunalta löytyy myös katsomo sekä säilitystilat este- ja valjakkoratatarvikkeille, ja sen välittömästä läheisyydestä alkaa maastorata jolla voi treenata tai kilpailla valjakkoajon kestävyyskoetta. Lienee sanomattakin selvä, että siinä missä Stanford nautti kisareissuista poniensa kanssa, järjesti hän kilpailuja myös itse.

Jos kentän sijaan haluaakin nauttia ratsastuksesta maastossa, on Rushock Bogilla kunnia tarjota näin skotlantilaisittain hyvin monipuoliset reitit. Nummea ja kukkulaa löytyy tietenkin niin paljon kuin viitsii taivaltaa, mutta tilaa ympäröi myös joskus aikoinaan istutettu sekametsä ja toinen metsäisempi alue sijaitsee vain parin kilometrin päässä. Tilan lähiympäristöön valmistui myös vuonna 2018 monipuolinen ja osin muokattavissa oleva maastoesterata – toki se on täysin poneille mitoitettu.

© VRL-09334, ellei toisin mainita serenavirtuaali@outlook.com tausta © pixabay kuvitus © (by CC BY-NC 2.0) BOB THE LOMOND, HARRY MCGREGOR, MICHAEL BARNES © (by CC BY-NC-SA 2.0) VALENTINA CECCATELLI, KEES WATERLANDER, CHLOE HAGUE, TATIANA GERUS

virtuaalitalli virtuaalihevonen