Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Vuornan Veikeä Voisilmäpulla

KTK-I VIR MVA Ch KRJ-II

NIMI Vuornan Veikeä Voisilmäpulla
ROTU,SKP Suomenpienhevonen, tamma
SYNTYMÄAIKA 04.05.2018 FI
REKISTERINUMERO VH18-018-1054
VÄRI, SÄKÄ Hopearuunikko, 145cm
KASVATTAJA Vuorna
PAINOTUS (TASO) Yleis (ko he B - re 80cm)
OMISTAJA Serena (VRL-09334)

Tammapula on ihan hyvä syy tilata varsa (jonka sukupuolesta ei ole minkään valtakunnan varmuutta), eikö? Enhän mie mitenkään voinut estää itseäni kun iki-ihanassa Vuornassa oli tarjolla jalostukseen niinkin mainion niminen pientamma kuin Nokkela Nuotiopulla. Kun samainen tamma on vielä supersoma, sopivan kapasiteetikas ja pitkällä meriittirivillä palkittu, ei siinä auttanut edes muistutella itselle, etten edes harrasta pienhevosia, vaan alkaa etsiskelemään sopivaa oria.
Sen löytäminen ei ollut ihan yksinkertaista, mutta loppujen lopuksi eteeni astahti tapaus jota geenibingoon hurahtanut ja rautiaisiin suomenhevosiin lopullisen kyllästynyt ihmislapsi ei vain voinut ohittaa. Jos voikko on vielä suhteellisen harvinainen näky suomiputeissa niin ruunivoikko sitä vasta onkin. Snillin Hittavaista on siunattu tämän päälle vielä hopeageenillä, joten kyseessä on aivan uniikki tapaus! Ja upeahan ori on muutenkin. Ei siis auttanut kuin laittaa värilotto vetämään ja toivoa, että meille saataisiin pikkanen, supersuloinen ja hieno, hauskanvärinen suomitamma.

Kun mietitään luonteenpiirteitä jotka jo yksinään tekevät hevosesta haastavan, on Vintiölle niitä jaettu avokätisesti useampia.

Geenibingo suosi meitä pienellä hopearuunikolla tammavarsalla, juuri kuten toivoimmekin, ja miten kaunis pikkuneiti Vintiö onkaan! Vaan senhän tietää kun yhden toiveen saa läpi, tai tässä tapauksessa kaksi, niin kolmas ja neljäs ei voi mennä kuin pieleen. Täytyy tosin myöntää, että vaikka vanhemmissakin särmää on, niin Vintiö on ihan omaa luokkaansa enkä todellakaan odottanut tällaista pyörremyrskyä tulevaksi talliimme.

Kun mietitään luonteenpiirteitä jotka jo yksinään tekevät hevosesta haastavan, on Vintiölle niitä jaettu avokätisesti useampia. Se on sellainen hevosmaailman Angry Bird joka suhtautuu vähintäänkin nihkeästi vähän kaikkeen. Uudet asiat jännittävät ja mitä ihmisiin tulee, ei Vintiö oikein pidä edes niistä tutuistakaan. Alkuun tamma näpsikin vähän kaikkea ja kaikkia, mutta pahin pureminen on siltä onneksi saatu kitkettyä pois, toki mielipiteensä Vintiö osoittaa silti. Myöskään muista hevosista Vintiö ei paria poikkeusta lukuunottamatta pidä, joten kaikkien edun kannalta on parempi pitää se etäällä lajitovereistaan. Varautuneisuutensa lisäksi Vintiö on sekä hirmuisen itsepäinen että uskomattoman temperamenttinen eläin. Tamman kanssa "näytä kuka on pomo" -tyyli aiheuttaa vain kahta kauheampaa vastarintaa, joten parempi on vain yrittää olla ovelampi kuin poni itse. Kannattaa myös muistaa, että tamma on äärettömän ketterä ja nokkela karkaamaan melkein paikasta kuin paikasta, siispä sen hoidetaan aina kiinni ja tarhataan aina samaan, Vintiö-varmaan tarhaan.

Kun ollaan tutustta ympäristössä ja hommat hoidetaan ripeästi, on Vintiö tutuille ihmisille ihan ok hoitaa. Kengittäjää ja eläinlääkäriä tamma ei voi sietää, ja valtaosalle muistakin ihmisistä se vähintäänkin luimii, eikä se arastele viedä uhkauksiaan läpi mikäli vieras tulee suoriltaan lääppimään. Itsepäiselle ja varautuneelle tammalle, joka pelätessään heittää liinat ehdoitta kiinni, on hirveän hankala opettaa uusia asioita, mutta on Vintiö pitkällisellä työllä saatu totutettua asioihin jotka sen on vain pakko hyväksyä. Myös pienestä asti matkanneena toimii tamma kisapaikoilla suhteellisen ruutinilla, jos onkin hermostunut ja räjähdysaltis.

Ratsuna Vintiö on ihan kamala ja kapasiteettia löytyisi enemmän kuin päätä. Pelkkä sunnuntairatsastelu vielä menettelee kun vain pitää mielessä, että Vintiö näkee joskus ufoja ihan tavallisissakin asioissa. Kaikki sitä vaativampi onkin sitten tahtojentaistoa. Vintiön eduksi täytyy todeta, että se on luonnostaan hyvin ryhdikäs, ketterä ja tasapainoinen. Liikkeet sillä eivät silmiä häikäise, mutta se kantaa itsensä yleisesti ottaen melko hyvin. Isoin ongelma onkin se, ettei tammalla ole juuri miellyttämisenhalua. Joskus se tekee, useimmiten kuitenkin vain vähän sinnepäin ja toisinaan ei lainkaan. Jos homma menee vääntämiseksi, nousee ongelmaksi puolestaan tamman kuumuminen.

Myöskään esteet eivät Vintiön kanssa ota sujuakseen, mikä on todella sääli, sillä hyppykykyä tammalta löytyisi. Irtona ylittyvätkin jopa 120cm pystyt, hypyt ovat teknisesti laadukkaita ja ponnistuspaikat löytyvät, minkä lisäksi Vintiö vaikuttaisi jopa hieman tykkäävän hommasta (koska jos se ei jotain halua tehdä, niin sehän ei tee). Kun selässä on ratsastaja ja ympärillä rata menee koko touhu kuitenkin taas täysin läskiksi, joskus häviää korvat ja toisinaan jarrut tai sitten jokin kamala erikoiseste saa tamman heittämään koko leikin kesken. Koskaan ei tiedä mitä päivä Vintiön kanssa tuo tullessaan.

Suku & jälkeläiset

Snillin Hittavainen
(hprnvkk 146cm) KRJ-I
ii. Hiisirikko
(vkk 143cm) KTK-III SLA-I YLA1 KRJ-II ERJ-I KERJ-II jälk. A
iii. Lainrikkuri
(vkk 141cm) EVM
iie. Huithapeli
(hprn 145cm) EVM
ie. Turkasen Pippuri
(rn 148cm) KTK-II
iei. Turjake
(prn 149cm) EVM
iee. Tirppaliisa
(trn 150cm) EVM
Nokkela Nuotiopulla
(prn 146cm) KTK-III SLA-I KRJ-I ERJ-I YLA2
ei. Hesperi Hesekiel
(tprt 155cm) KTK-III ERJ-I KRJ-I SLA-I YLA2 jälk. C
eii. Hesper
(prt 158cm) EVM
eie. Jesemiina
(prt 155cm) EVM
ee. Mananlieska
(prn 142cm) KTK-III KRJ-I ERJ-I SLA-I jälk. C
eei. Mainen Miete
(tprt 142cm) EVM
eee. Tuonentuli
(klm 144cm) EVM

Värigenetiikka Aa Ee Zz.

Herkkyys, nopeus, hyppytekniikka.
Rohkeus, temperamentti, kestävyys.

Sukua virtuaalimaailmassa 2 polvea.

Käytettävissä jalostukseen 11/2018 lähtien maksimissaan kolmelle sh-oriille.

sh o. Jeilin Pullapitkopentele
vkk 150cm
s. 03.10.2019 isä Platinablondi
sph o. Jeilin Piparkakkupiru
hprn 141cm
s. 13.02.2020 isä Kuurakatrilli

Kilpailut & Valmennukset

Kilpailee koulu- ja esteratsastuksessa.
ks. ajankohtainen tilanne porrastetuissa VRL-rekisteristä.

Kouluratsastus tasolla 2/1
Esteratsastus sijoituksia 00/40
Kenttäratsastus ei kilpaile
Valjakkoajo ei kilpaile

KTK-I ; virtuaalinen suomenhevoskantakirja 09/2020

Ch ; Virtuaalinen näyttelyjaos 10/2019

VIR MVA ; Virtuaalinen näyttelyjaos 06/2020

KRJ-II ; Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 07/2020

SLA ; ei vielä osallistunut 00/0000

Näyttelyjaoksen näyttelyt Virtuaaliset show-näyttelyt VSR:n rotunäyttelyt
07.11.2018 kutsu - sh tammat - BIS4 MVA-SERT
18.02.2019 kutsu - sph tammat - irtoSERT
27.06.2019 kutsu - sph tamat - BIS1 MVA-SERT
16.11.2019 kutsu - sh tammat - BIS1 MVA-SERT
27.06.2020 kutsu - sh tammat - RCH
11.08.2020 kutsu - sph tammat - SW2
12.09.2020 kutsu - sph - SW4
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
VSR-CUP KRJ-CUP ERJ-CUP
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
ERJ (sijoituksia 00kpl ; joista voittoja 00kpl)
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
Päiväkirjamerkintä © Serena

"Ootsä hullu?"
"Mmm'm," mutisin Viljan kysymykseen samalla kun harjasin hopearuunikon pienhevosen kuvetta. Tamma luimi suan alla ja alkoi jo polkea vähän jalkaakin, ilmoittaen, että puunauksen oli parasta tulla päätökseen ja pikkasen äkkiä kanssa.
"Ihan vaan mielenkiinnosta kysympä vaan, että miks? Eihän se oo ees erityisen hyvä."

Vilja oli tietenkin oikeassa. Vintiö, olkoonkin palkitusta suvusta ja sekä rakenteeltaan upea, oli korkeintaan kohtuullinen kouluratsu. Nyt mä olin suunnittelemassa sitä kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Mä olin aina vannonut, että alle helppo A:n tasoisella putella ei niihin bileisiin ollut mitään asiaa, mutta tässä sitä oltiin; varustamassa tammaa pikaiselle treenille - jollaista ei muuten oltu harrasteltu noin vuoteen - nähdäkseni oliko sillä vähäisintäkään tsäänssiä osata jotakin tuomareiden edessä. Vaikka eipä kai se osaaminen Vintiön ongelma ollut, vaan pääasiassa tahtotila.

"No joo. Eihän se mikään viiden tähden kouluratsu oo. Mutta mä ny arvelin, että käydään kokeilemassa. Ihan vaikka vaan sen takia, kun lähes kaikki sukulaisetkin on." Vintiö alkoi hermostua todenteolla joten viimeistelin työni tempaisemalla sille nopeasti satulan selkään ja taluttelin pahaa aavistellen tammani kentälle. Topakan treenaamisen lisäksi tarvittaisiin kaikki mahdollinen onni sekä taivaan kappaleiden oikea asento päästäksemme edes kohtuulliseen sijoitukseen palkinnonjaossa.

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0)
hevosen kuvat © VV