Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Kaakkilan Vadelmawaahto

SV-I

NIMI Kaakkilan Vadelmawaahto
ROTU,SKP Suomenhevonen, tamma
SYNTYMÄAIKA 28.01.2018 FI
REKISTERINUMERO VH18-018-0690
VÄRI, SÄKÄ Ruunikko, 155cm
KASVATTAJA Kaakkilan Suomenhevoset
PAINOTUS (TASO) Yleispainotus (ko va B - re 80cm)
OMISTAJA Serena (VRL-09334)

Sama vanha tarina; olin odotellut jo kotvan milloin Kaakkilasta tulisi sopiva varsa myyntiin ja sitten kun sellainen tuli, niin siitähän taisteltiin ja verisesti. Sillä hetkellä toki olisi ollut muitakin huolia ja murheita kantaa kuin uuden varsan osto. Talvi oli sanalla sanoen ollut pirullinen eikä loppua sille näkynyt. Hevoslauma oli kuin varkain päässyt kasvamaan ja uutta työvoimaa kaivattiin kipeästi. Vaan kukapa tänne, korpikuusen kannon alle, tahtoi tulla, edes töihin. Siispä päätin lievittää stressiäni sillä perinteisellä, eli shoppailulla, ja totta puhuen Vadelmawaahto nyt vaan oli suvullisesti sellainen, etten mie sitä mitenkään voinut ohittaa. Taas yksi Ralli-Ramilainen, kyllä, mutta sittenpä sieltä löytyi vastapainoksi kolmekin hevosta joita olin jo pitkään katsellut sillä silmällä; Vähäpellossa vaikuttava Suklaawanukas, Kaakkilan oma tamma Teini-Tornado sekä tämän emä Anopinkauhu. Ei siis auttanut muu kuin kaivaa kuvetta ja toivoa, että pikkuinen kaakkilapsi osaisi muiden avujensa ohella lappaa lantaa, liikuttaa hevosia ja maksaa laskuja.

Varpu on hieman sellainen joka paikan höylä, joka haluaa osallistua ja myös osallistuu.

Ikävä kyllä, Varpu ei osaa edellä mainittuja taitoja kovinkaan hyvin vaikka kova on välillä yritys. Minä odotin, että tästä varsasta voi tulla mitä tahansa Luciferista sydänkäpyseen, mutta yllättävä kyllä tamma ei ole kumpaakaan. Varpu on hieman sellainen joka paikan höylä, joka haluaa osallistua ja myös osallistuu. Korvathan tällä hevosella on päässä vain koristeena; ei Varpua kiinnosta mitenkä paljon se ihminen siellä narun päässä kiroilee jos neiti on jotain päättänyt. Itse asiassa tämä tamma saattaa kävellä jopa yli, joskaan ei suoranaisesti ilkeyttään, mutta vähän tyyliin ”hittoakos seisoit siinä kun minä olin jo menossa”. Turpa löytää tiensä paikkaan kuin paikkaan, osaa avata solmut ja salvat, ja takavarikoida harjat ja varusteet. Nyrkkisääntönä voineekin pitää, ettei tammaa tule koskaan eikä missään tilanteessa käsitellä irti, eikä sen ulottuville kannata jättää mitään. Jo oman karsinan peruselementit – heinä (verkosta huolimatta), hanasta tuleva vesi ja lanta – levittäytyvät tamman käsittelyssä yllättävän tehokkaasti ympäriinsä aiheuttaen harmaita hiuksia kyseisen sotkun siivoajalle.

Jos Varpu olisi ilkeä voisi sille olla toisinaan jopa hieman vihainen, mutta ei. Tamma on kyllä kujeileva ja kovakalloinen, mutta pahapäiseksi sitä ei voi haukkua. Malttamattomuutta lukuunottamatta Varpu on ihan mukava hoitaa. Taluttaminen on toisinaan ihan oma työmaansa, mutta kun asennoituu ja varustautuu koitokseen hyvin, sujuu sekin ilman mutinoita. Tarhassaan Varpu saa useimmiten nauttia ylhäisestä yksinäisyydestään (jos sen omaa jumppapalloa ei lasketa), se on nimittäin toivottoman piinallinen hevoskavereilleen, ilkiö joka on koko ajan haastamassa leikkiin tai ahdistelemassa muuten vaan. Kaikissa tilanteissa tamma onkin syytä pitää hyvän välimatkan päässä muista hevosista ja silloinkin sen voi havaita poraavan tuijotuksellaan reikää toisen sieluun. Paremman puutteessa Varpu laskee leikkikavereikseen myös ihmiset jolloin tamma on paras jättää hetkiseksi yksinään pohtimaan käyttäytymistään.
Vieraissa paikoissa Varpun käsittely onkin sitten oma hommansa. Rohkeutta riittää hieman liiankin kanssa ja kaikki vieraat paikat ja ihmiset, hevosista puhumattakaan, olisi kiva katsastaa läpi. Vaatiikin runsaasti töitä ja päättäväisyyttä saada tamman keskittyminen suuntautumaan oikeisiin asioihin esimerkiksi kisapaikoilla.

Ratsastettaessa Varpu liikkuu hyvin ja tehokkaasti omalla moottorillaan. Se myös hyvin mieluusti tahtoisi valita sekä vauhdin että suunnan, joten on täysin perusteltua ottaa heti ratsastustuokion kärkeen pieni neuvonpito siitä kuka näistä asioista määrää. Tamma on hyvin pirteä ja ripeästi liikkuva niin koulukentällä kuin esteradallakin, ja motivaatiota työntekoon löytyy vaikka käskyjen vastaanottamisessa joskus vähän katkoa onkin. Liikkeiltään Varpu on sellaista parempaa keskivertoa; niitä saa hieman kaivaa ja jumpata sieltä, mutta löytyvät hyvän ratsastajan kanssa kyllä. Erityisesti laukka on pyörivä ja tasainen, ravissa muunneltavuus hieman enemmän kiven alla. Takaosan toiminta vaatii hieman enemmän herättelyä, mutta kun paino siirtyy sinne minne se kuuluu löytävät askellajitkin helpommin omat rytminsä ja notkeutta vaativatkin tehtävät sujuvat kohtuudella.
Esteradalla tammalta löytyy draivia ja tahtoa, mutta takaset kolauttelevat puomeja usein alas ja hyppytyyli on laiskahko vaikka esteiden välillä moottori pelaakin. Varpu on parhaimmillaan kun sen saa ratsastettua melko lyhyenä esteille, silloin motoriikka takaosassakin pelaa paremmin ja ponnistus on vahva. Se löytää myös tasapainonsa hyvin jyrkissäkin reiteissä ja haastavissa kulmissa, mutta pidemmät linjat ja sarjat vaativat taas enemmän töitä.

Maastossa tämä ikuinen tutkija ja seikkailija on yllättävänkin lunkia seuraa. Se ei pelkää ja ihan kamalasti pöllöilekään, mutta kovin suurta vapautta ei tammalle kannata antaa, sillä sen utelias mieli saattaa johdattaa ratsukon aivan minne tahansa.


Suku & jälkeläiset

Mutalan Kermawaahto
(rn 155cm) SV-II
ii. Räiskyvän Kaiho-Raimo
(m 152cm)
iii. Ralli-Rami
(rnkm 150cm) KTK-III SLA-II YLA2 KRJ-I ERJ-I KERJ-II
iie. Kapri-Ella
(m 154cm)
ie. Koistilan Kermawiili
(rt 155cm) KTK-III
iei. Suklaawanukas
(trt 160cm) KTK-II
iee. Kermakaneli
(vprt 150cm) KTK-II VIR MVA Ch jälk. lk C
Kaakkilan Teini-Tornado
(prt 155cm) SV-II
ei. Metsäkartanon Sunami
(trt 156cm) KTK-III SLA-I KRJ-I YLA2
eii. Haltiamieli
(prt 158cm) KTK-II VIR MVA Ch
eie. Maanavilja
(trt 160cm) KTK-III Ch
ee. Anopinkauhu
(vrn 154cm) KTK-II SLA-I YLA1 KRJ-II ERJ-I SV-II EV-II KV-II Ch
eei. Marrasmieli
(rt 169cm) KTK-II KERJ-I VIR MVA Ch
eee. Leskenlempi
(prn 152cm) SLA-I KERJ-II KRJ-II

Värigenetiikka Aa Ee.

Voima, herkkyys, ketteryys.
Hyppytekniikka, liikkeet, älykkyys.

Sukua virtuaalimaailmassa 3 polvea.

Käytettävissä jalostukseen 08/2018 lähtien maksimissaan viidelle sh-oriille.

skp Varsannimi
värisäkä
s. 00.00.0000 emä Emännimi

Kilpailut & Valmennukset

Kilpailee koulu- ja esteratsastuksessa.
ks. ajankohtainen tilanne porrastetuissa VRL-rekisteristä.

Kouluratsastus tasolla 5/5
Esteratsastus sijoituksia 06/20
Kenttäratsastus ei kilpaile
Valjakkoajo ei kilpaile

SV-I ; Suomenhevosvarsojen arviointi 04/2018

SLA ; ei vielä osallistunut 00/0000

KRJ ; ei vielä osallistunut 00/0000

Näyttelyjaoksen näyttelyt Virtuaaliset show-näyttelyt VSR:n rotunäyttelyt
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
VSR-CUP KRJ-CUP ERJ-CUP
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
ERJ (sijoituksia 6 kpl ; voittoja 01 kpl)
15.03.2019 kutsu - 50cm - 6/40
18.03.2019 kutsu - 50cm - 4/40
16.10.2019 kutsu - 50cm - 4/38
21.10.2019 kutsu - 50cm - 1/38
08.11.2019 kutsu - 50cm - 2/21
12.11.2019 kutsu - 50cm - 2/21
00.00.0000 - kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 - kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 - kutsu - luokka - 0/0
Päiväkirjamerkintä (kirj. )

Pöö

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0)
hevosen kuvat © Cherie (CC BY-NC 2.0)