Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Haltiasalon Taiottu

KTK-II KV-I

NIMI Haltiasalon Taiottu
ROTU,SKP Suomenhevonen, ori
SYNTYMÄAIKA 13.02.2020 FI
REKISTERINUMERO VH20-018-0104
VÄRI, SÄKÄ Ruunikko, 155cm
KASVATTAJA Haltiasalo
PAINOTUS (TASO) Koulu (ko he A - re 80cm)
OMISTAJA Serena (VRL-09334)

Koivuniemien pitämä Haltiasalo oli varastanut mun huomion jo useaan otteeseen, joten en olisi voinut olla iloisempi päästessäni viimein tutustumaan talliin ja sen hevosiin henkilökohtaisesti. Otin esiliinakseni mukaan tietenkin Viljan ja tämän pikkusiskon Pihlan, ihan vain selviytyäkseni reissusta mahdollisimman vähin rahallisin menetyksin. Jos joku niin järkevät lappalaistytöt osasivat laittaa kapuloita mun hevosenhankintarattaisiin. "Eikö tuollaisesta oliskin hienoa saada varsa?!" oli lausahdus jollaista ihan viimeiseksi luulin kuulevani kummankaan naisen suusta, mutta niin vain Sarren sisarukset pääsivät yllättämään. Kentällä vaativan tason koululiikkeitä suorittava Viehättävän Kulomarja oli kaapannut lappalaisten sydämet.

Minun jalo ajatukseni oli käyttää vain paria Haltiasalon oria omille tammoilleni, mutta kun toisenlainen diili muotoutui melkeimpä siinä selkäni takana Koivuniemien todetessa, että "Mara" oli toki käytettävissä jos sopiva ori sattuisi löytymään. Okei? No mites meidän ikioma Taikahinen, josta olin joka tapauksessa toivomassa itselleni varsaa. Olin hyvinkin, muutamia epäonnisia yrityksiä myöhemmin, jo aikeissa perua koko hankkeen kun sain puhelimeeni kuvan ultrasta jossa epämääräinen elämän alku hengaili keskellä multa-valkoruutua. Nämä uutiset otettiin varsinkin Sarren perhekunnassa vastaan ilon ja hurraahuutojen kera.

Kun Otus ei tahdo niin Otus ei myöskään tee. Piste.

Tämä omena se sitten vierähti ihan useamman kymmenmetrisen päähän kotipuustaan, ei ole Otus nimittäin oikein ollenkaan isänsä kaltainen jokamiehen hevonen. Perusluonteeltaan hidas ja kankea ori valikoi ihmisensä ja tarkasti. Omia mielipiteitä löytyy ja älyä omien mielihalujen toteuttamiseenkin tuntuu olevan riittävästi. Kun Otus ei tahdo niin Otus ei myöskään tee. Piste.

Monitahoinen on sana joka kuvaa päällepäin melko tyynenlaista oria ehkä parhaiten, sillä joskus tuntuu ettei sen kanssa mikään ole sitä miltä näyttää. Sen ajatus ei monestikaan tunnu olevan ihan tässä maailmassa, mikä antaa hieman hidasjärkisen vaikutelman, mutta sitten kun Otus reagoi johonkin, reagoi se voimakkaasti. Tyynen pinnan alla on herkkä ja hieman epävarma hevonen. Arkisissa olosuhteissa tyyni ori laittaa pelätessään perseen seinää vasten ja puree. Kun ei saa tahtoaan läpi se kokeilee järjestelmällisesti kaikki vanhat keinot päästä pois tilanteesta ja siirtyy sitten uusiin. Toisaalta Otus näyttäisi toimivan lempi-ihmistensä kanssa hyvin pitkälti kuin ajatus. Sanon 'näyttäisi', koska minä en niihin kuulu.

Lyhyesti voisi summata, että Otuksen käsittelyn helppous tai vaikeus pohjaa paljolti siihen kuka sen kanssa on tekemisissä ja milloin. Joskus perushoitotoimenpiteetkin saattavat tuntua päivän hankalimmalta asialta, kun toisaalla saatetaan mennä mukavuusalueen ulkopuolellekin ilman isompia ongelmia. Eläinlääkäriä se vihaa, kengittäjää rakastaa. Sinua se saattaa rakastaa ja kumminkaimaasi vihata. Mitään yleispätevää totuutta tämän hevosen kohdalla on mahdotonta sanoa.

Töissä Otus on pääsääntöisesti alisuoriutuja. Se on todella herkkä ja kuumuu nopeasti, eikä halu tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa ole monestikaan maan mainioin. Oriilta löytyy kuitenkin liikettä ja sen kyky koota itsensä on hyvä. Tarvitaan siis yleensä vain se oikea ihminen selkään niin johan alkaa sujumaan.

Hyvänäkin päivänä Otus yleensä kyseenalaistaa apuja melko reilulla kädellä, mutta kun sitä osaa ohjailla sopivalla tavalla, pääsevät oriin herkkyys ja kuumuus oikeuksiinsa. Se turhaantuu herkästi ja erityisesti vieraissa paikoissa tarvitsee aika paljon tsemppiä ja herättelyä ettei vallan anna jännityksen viedä voittoa. Onnistuessaan Otuksen työskentely on kuitenkin tasapainoista ja kaunista. Esteilläkin Otus osaa kyllä, mutta jännittää kovasti mistä johtuen kaikennäköiset sirkusesitykset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Suku & jälkeläiset

Jeilin Taikahinen
rt 155cm, KTK-II SV-II
ii. Rappadanin Merlin
rt 155cm, SLA-II KRJ-III ERJ-II VVJ-III EV-II YLA3
iii. Sissisoturi
rt 163cm, SV-I KV-III EV-II
iie. Luumiina BRE
rt 152cm, YLA3
ie. Erkinheimon Rautarouva
rt 151cm, SLA-I KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-I YLA1
iei. Erkinheimon Mösiöö Seppo
rt 155cm, SLA-I KRJ-I KERJ-I VVJ-I YLA1
iee. Erkinheimon Krokotiilinkyynel
rn 151cm, SLA-I KRJ-II ERJ-II KERJ-III VVJ-II YLA2
Viehättävän Kulomarja
rn 160cm, KTK-III
ei. Seljasaaren Kulo
prt 160cm, KTK-II VSN Champion
eii. Seljasaaren Loimu
prt 158cm, KTK-III
eie. Lakean Lilja
m 158cm, KTK-II SV-II
ee. Unimarja HUI
rn 159cm, KTK-III SV-II
eei. Valveuni
m 157cm, KTK-II VIR MVA Ch KTK-II
eee. Rentun Lumimarja
trt 158cm, KTK-II Ch KRJ-II YLA1

Värigenetiikka AA Ee.

Älykkyys, temperamentti, herkkyys.
Ketteryys, nopeus, voima.

Sukua virtuaalimaailmassa 4 polvea.

Käytettävissä jalostukseen 08/2020 lähtien maksimissaan kolmelle sh-tammalle.

Lue lisää suvusta

iiii. Alikroisantti KRJ-I
ieii. Monsieur Koivuniemi KRJ-III
ieie. Äipän Anarkisti KRJ-II
ieei. Henkisoturi KRJ-II
ieee. Mielikuvituksen Tuote KRJ-II

eiii. Tuukkanen KRJ-I
eiie. Hiluvinna KRJ-I
eiee. Kanervan Riimittelijä KRJ-II
eeei. Konsti KRJ-I
eeee. Lumianna KRJ-I

t. Haltiasalon Tuohikirjeitä
m 154cm
s. 21.08.2020 emä Haltiasalon Tuhka

Kilpailut & Valmennukset

Kilpailee kouluratsastuksessa
ks. ajankohtainen tilanne porrastetuissa VRL-rekisteristä.

Kouluratsastus tasolla 0/4
Esteratsastus ei kilpaile
Kenttäratsastus ei kilpaile
Valjakkoajo ei kilpaile

KTK-II ; Virtuaalinen suomenhevoskantakirja (R) 12/2020

KV-I ; Kouluvarsojen laatuarvostelu 09/2020

Näyttelyjaoksen näyttelyt Virtuaaliset show-näyttelyt VSR:n rotunäyttelyt
10.08.2020 kutsu - sh oriit - BIS3 MVA-SERT
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
VSR-CUP KRJ-CUP ERJ-CUP
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
ERJ (sijoituksia 00kpl ; joista voittoja 00kpl)
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
Päiväkirjamerkintä © alaera

Jeilin omistajan Serenan vieraillessa Sarren siskosten kanssa meillä Haltiasalossa myönnän olleeni hieman yllättynyt halusta käyttää Maraa jalostukseen. Ei siinä onneksi tarvinnut sen enempää miettiä, olin aiemmin törmännyt Jeililäisiin suomenhevosiin ja tiesin minkälaiseen kotiin Maran, Viehättävän Kulomarjan, varsa pääsisi. Hyvään kotiin. Ja kaikkien onneksi Mara tiineytyi heti Serenan valitsemasta oristaan, omasta kasvatistaa, Jeilin Taikahisestä. Kutsumanimeltään Taika oli erisukuinen, harvinaisempaa erkinheimolaista sukua isänsä puolelta yhdistettynä rohkelikkolaiseen ja sitä kautta vanimalaiseen tunnettuun suomenhevosori Alikroisanttiin. Isänsä puolelta Haltiasalon Taiotulla, Otuksella, on isänsä puolelta useamman lajin suorittajia kun emänsä puolelta sillä on paljon kantakirja- ja näyttelypalkinnoilla palkittuja kouluratsuja.

Sydäntalvella helmikuussa Mara varsoi esikoisensa, terveen ruunikon orivarsan, josta paljastui varsin valikoiva, hitaasti asioille syttyvä suomimiehen alku. Varsa-ajan sosiaalistamisesta huolimatta Otus on vain perusluonteeltaan muutaman ihmisen hevonen, joka suhtautuu asioihin varauksella. Varsa-aikana asioiden tutkiminen ja tarkkailu emä-Maran vierestä oli turvallisinta. Kasvaessaan toivottavasti sen nuivahko ja paikoin niuho luonne tasoittuu. Ainakin se on pirun hieno, komea hevonen.

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0)
hevosen kuvat © Tilli