Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Routa Ei Lopu

KTK-III SV-III KV-I

NIMI Routa Ei Lopu
ROTU,SKP Suomenhevonen, ori
SYNTYMÄAIKA 13.09.2017 FI
REKISTERINUMERO VH18-018-0358
VÄRI, SÄKÄ Rautias, 159cm
KASVATTAJA Routaruusu
PAINOTUS (TASO) Koulupainotus (ko va B - re 80cm)
OMISTAJA Serena, VRL-09334

Toisinaan sitä käy niin, että ihastuu jonkun toisen hevoseen ihan sata-nolla. Näin kävi mulle kun näin ekan kerran routaruusulaisen oriin Routa Ei Lopu. Tälleen melkoisen kovana Kotiteollisuus-fanina nimikin löi aika lujaa, mutta kyllä tää oli kaikin puolin rakkautta ensisilmäyksellä. Älkää kysykö miks, se vaan oli. Ei oo ikinä kiva rakastaa toisen omaa, eihän?

Siispä siinä kävi suurin piirtein seuraavasti, että mä kiipesin autoon, laitoin traikun perään ja soitin matkalta, että "mä oon tulossa hakee sen", kun näin Crimiksen ilmoittelevan oriin olevan myynnissä. Tällaisina hetkinä sitä on vaan tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että edes jossain kohtaa osaa pitää suhteensa sopivan positiivisina ystävätalleihin, koska Routa-pojan omistajuus siirtyi mulle suht nopeasti ja kivuttomasti. Ja siis jos ei ois siirtyny, niin sanotaan näin, että oon saattanu oppia kikan tai kaksi murha-podcasteja kuunnellessani, joten älköön kukaan ikinä epäilkö omistautumistani tälle kyseiselle hevoselle!

Lempinimi 'Rontti' ei mun mielestä ikinä sopinu tällaiselle runopojalle, joten heti kavioiden kopsutellessa lastaussillalta alas esittelin hänet Roudaksi. Roudan ja mun taival ei alkanut ihan kovinkaan ruusuisesti - mutta mikäs hyvä rakkaustarina on ikinä alkanutkaan? Itse luonnehtisin tilannetta niin, että Routa ei ihmisistä yleensäkään ihan hirveästi piitannut, tai tarkemmin sanoen uusista ihmisistä, eikä se siis ilmeisesti laskenut tuttavuudeksi mun satunnaista kuolausta kisakatsomossa tai kotitarhan laidalla. Yleisesti ottaen mä oon aina ollu sitä mieltä, että ihan vihon viimenen virhe on yhdistää yhtään arkaan hevoseen itsepäisyys, mutta Roudan kohdalla toki näin tämänkin seikan vaaleanpunaisten lasien läpi. Yhteneviä mielipiteitä sai aika turhaan etsiä.

Routa on hevonen jonka kanssa luottamusta rakennetaan hitaasti ja meidänkin kohdalla se ennen pitkää toimi. Yleensä sen kanssa lähinnä pärjää, mutta mä oon kyllä henkilökohtaisesti hemmotellut oria niin kovasti ja kauan, että väitän sen minusta jopa vähän tykkäävän. Roudan kanssa kannattaa muistaa, että se on herkkä poika. Mielipiteensä ja tuntonsa se osoittaa kärkkäästi, joskaan ei milloinkaan hyökkäävästi (no korkeintaan luimii ja napsii ilmaa), ja ikäviin tai pelottaviin juttuihin se reagoi voimakkaasti. Roudan kanssa ei tarvitse tai kannatakaan olla mikään alfa, vaan pikemminkin oriiseen toimii sellainen rajoja ja rakkautta tyyppinen lähestyminen. Sen runopojan sielua täytyy vain vähän ymmärtää suhtautumalla välinpitämättömän rauhallisesti tunnemylläköihin ja hellimällä hyvästä käytöksestä. Näillä eväillä perusarki hoitotoimineen, kengityksineen ja eläinlääkärikuvioineen sujuu melko hyvin.

Myös ratsuna Routa on reaktiivinen ja herkkä, mikä osaltaan tekeekin siitä niin hyvän kouluhevosen. Ori kulkee omalla moottorilla, hyvällä vireystilalla ja liikkuu mielellään, mutta kenties tässäkin kohtaa suhteen luominen selässä keikkujaan on se avainasia. Routa ei ole sieltä miellyttämisenhaluisimmasta päästä ja vieraampi ratsastaja saattaa huomata olevansa pelkkä kyytiläinen. Ori myös turhautuu helposti ja jännittää vieraita tilanteita, joten monellakin tapaa suoritukset voivat mennä sen kanssa pieleen. Ori kuitenkin nauttii esiintymisestä ja huomiosta, ja paras tapa tasoitella senkin hermoja on antaa sille onnistumisia ja kiittää niistä.

Jos onkin voimakas, kestävä ja ketterä ratsu, vaatii Routa yleensä melko paljon jumppaa ja lämmittelyä pystyäkseen parhaimpaansa. Kun ori onnistuu, on sen työskentely hienoa katsottavaa, mutta Routa on myös niitä hevosia joilla se pakka vaan leviää todella helposti ja sitä myötä koko hevonen.

Suku & jälkeläiset

Kaunon Huurre
rt 155cm, KTK-III SLA-I KRJ-I YLA2
ii. Seljasaaen Hurraa
rt 154cm, KTK-II VSN Nat-Ch SLA-II KRJ-I YLA2
iii. Seljasaaren Huuma
prt 154cm, KTK-II VSN Ch
iie. Seljasaaren Poni
prn 148cm, KTK-III
ie. Pihlajankukka BRE
rt 154cm, KTK-II SLA-I KRJ-I YLA1
iei. Nuuttipukki ILO
vprt 155cm, KTK-II Ch SLA-II KRJ-I ERJ-II SV-I YLA2
iee. Mörkövaaran Kataja
rt 151cm, KTK-III
Vaniman Tuonenkuu
rn 155cm, KTK-II SV-I KV-II
ei. Kuunpilke TK
m 158cm, KTK-II SLA-I KRJ-I SV-III Jälk. C
eii. Uusikuu TK
prn 160cm, KTK-III SLA-I KRJ-I VVJ-I SV-II
eie. Koistilan Sorja
prt 153cm, KTK-III
ee. Tuonenvaaksa
prn 149cm, KTK-III Ch SLA-I KRJ-I SV-II Jälk. C
eei. Viehättävän Vuksari
m 159cm, KTK-II VIR MVA Ch SLA-I KRJ-I SV-I YLA1
eee. Tuonenlohtu
vrt 145cm, SLA-I KRJ-I KERJ-II SV-III

Värigenetiikka Aa ee.

Voima, temperamentti, älykkyys.
Kuuliaisuus, nopeus, hyppytekniikka.

Sukua virtuaalimaailmassa 5 polvea.

Käytettävissä jalostukseen 03/2018 lähtien rajattomasti.

skp Varsannimi
värisäkä
s. 00.00.0000 emä Emännimi

Kilpailut & Valmennukset

Kilpailee koulu- ja esteratsastuksessa.
ks. ajankohtainen tilanne porrastetuissa VRL-rekisteristä.

Kouluratsastus tasolla 6/5
Esteratsastus sijoituksia 00/20
Kenttäratsastus ei kilpaile
Valjakkoajo ei kilpaile

KTK-III ; Virtuaalinen suomenhevoskantakirja 02/2020

SLA ; ei vielä osallistunut 00/0000

SV-III ; Suomenhevosvarsojen arviointi 02/2018

KV-I ; Kouluvarsojen arviointi 03/2018

Näyttelyjaoksen näyttelyt Virtuaaliset show-näyttelyt VSR:n rotunäyttelyt
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
VSR-CUP KRJ-CUP ERJ-CUP
31.08.2018 kutsu - va B - 6/62
31.10.2018 kutsu - va B - 12/249
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
ERJ (sijoituksia 00kpl ; joista voittoja 00kpl)
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
Syksyn söpisnäyttelyt, © Crimis

Syksy käyntiin söpiksillä, niin pysyy meno rentona! Loitsula järjesti samalla kaavalla söpikset kuin viime keväänä, ja tottakai osallistuimme myös tällä kertaa, eri kokoonpanolla vain. Mukaan lähtivät Rontti, Papu, Hönö, Kuura ja Pulla.

Rontti jäi yhden sijan päästä sijoittuneista luokassa Villin värinen - ei kirjavia arabeja noin vain rautias suokki päihitä, vaikka olisikin upean sävyinen. Pieni Papu osallistui Tuhti tyyppi -luokkaan. Sijoille ei päästy, mutta saatiin erikoismaininta "Tuhdeista söpöin". Seuraavassa luokassa päästiin jo sijoille: Hönö oli kolmas luokassa Kisaratsuista kiiltävin, häviten vain GP-tason koulupuokille ja upealle quarterille - ei huono suokiksi!

Kuuran vitivalkoinen, kihara harja ei riittänyt mihinkään Hurjin harja -luokassa, olihan vastassa melkoisia tukkajumalia shetlanninponeista friisiläisiin. Viimeisessä luokassa kuitenkin dominoitiin: syötävän suloinen Pulla voitti luokan Pieni ja paras.

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0)
hevosen kuvat © W VRL-00121