Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Noitamäen Niisku

KTK-III

NIMI Noitamäen Niisku
ROTU,SKP Suomenpienhevonen, ori
SYNTYMÄAIKA 10.08.2014 FI
REKISTERINUMERO VH15-018-0821
VÄRI, SÄKÄ Rautias, 147cm
KASVATTAJA Noitamäki
PAINOTUS (TASO) Este (ko he A - re 90cm)
OMISTAJA Serena, VRL-09334

Mulle harvoin iskee kaamosmasennus. Itse asiassa mä kuulun siihen osaan kansasta joka tuntee syksyn pimeydessä olevansa ihan eniten elossa ja se mälsä fiilis läjähtää niskaan vasta kevään tullen. Vois jopa sanoo, että kärsin tilasta, jonka olen itse nimennyt kaamoshulluudeksi. Valtavissa energiapärinöissäni kyllästyn herkästi, keksin kaikkea uutta ja usein jopa, normaalista poiketen, toteutan niitä uusia ideoita. Joku sanoisi mun varmaankin olevan täysin holtiton eikä se kaukana totuudestakaan liene.

Noh, tuli syksy ja kaamoshulluus. Tällaisessa tilassa ei pitäis allekirjoittanutta päästää minnekään heppasivuille selailemaan myytäviä ratsuja. Niimpä vain pääsin ja eksyinkin jo eräänä viikonloppuna Kapinan Suomenhevosten tontille silmäilemään laumanpienennysmyyntien satoa. Näky miellytti silmää vähän pelottavankin paljon ja koska kukaan ei ollut jaksanut lähteä esiliinakseni kyseisiin peijaisiin, sain päähäni tehdä tarjouksen peräti viidestä hevosesta. En tosin missään vaiheessa uskonut, että ne kaikki minulle päätyisivät, joten olihan siinä jokusen ajan päästä selitteleminen yhdelle jos toisellekin asianosaiselle mistä ja ennen kaikkea miksi moinen lauma tuli ostettua.

Kaikki, jotka Niiskun näkevät, sanovat, että se on aivan järjettömän söpö pieni hevonen. Mie sanoisin, että se on niin söpö, että on melkeimpä koominen, koska mokoma hukkapätkähän luulee olevansa maailman valtias ja universumin herra - vähintään. Vaikka Niisku ei ole erityisen haastava tai uhoa puhkuva ori, on se sellainen oman elämänsä Uniikki joka esiintyy mitastaan huolimatta ryhdikkäänä ja itseluottamusta uhkuen joka tilanteessa ja toisaalta niin varmana omasta erinomaisuudestaan, ettei koe laisinkaan tarvetta sitä kukkoilemalla korostaa.

Oriin hoitotoimet sujuvat yleensä hyvässä yhteisymmärryksessä ja Niisku ottaa mielihyvin vastaan kaiken huomion mikä sille suinkin suodaan. Toisaalta jos se tietää pääsevänsä pian treenin tai vaikka kilpailusuorituksen pariin, on meininki aavistuksen energisempää, sillä pieni työnarkomaani Niiskun sisällä haluaisi jo mennä. Tällöin voi olla havaittavissa hyväntahtoista hötkyilyä ja jopa pientä perseilyäkin, jonka taltuttamiseksi kannattaa vaan hoitaa se poni kuntoon nopeasti ja kiiruhtaa niin sanotusti sorvin ääreen. Rohkea ori ei epäröi outojakaan tilanteita (ellei oikeasti ole syytä) ja se onkin mutkaton ja varma käsitellä useimmissa eri tilanteissa.

Ratsuna Niisku on energinen ja eloisa työmyyrä, sitä lajia jonka ennemmin laittaa monttuun kuin saikulle, koska seisomista oriin pää ei tahdo kestää. Kuitenkaan aivan erityisen vakavasti tämä ratsu ei töihinsä suhtaudu ja toisinaan sillä onkin hieman valikoiva kuulo mitä tulee ratsastajan ohjeisiin. Monesti vaaditaan pieni energiaratojen uudelleen ohjaus (lue: niiden ylimääräisten höyryjen päästö) jotta saadaan Niiskun vireystila sopivammaksi säntilliseen suorittamiseen. Vaikka oriilla onkin hyvä ryhti ja kokoamiskyky, eivät sen liikkeet ja kuuliaisuus ole ihan kouluratsulle sopivalla tasolla. On selvää, että hyppääminen on enemmän Niiskun heiniä ja esteradalla se jaksaakin keskittyä ratsastajaansa paremmin. Rohkeutta ja ponnistusvoimaa on, mutta yleisimpänä kompastuskivenä mainittakoon monesti liiallinen vauhti ja siitä johtuva sekoilu. Tämä ei tokikaan varmaan tullut kenellekään Niiskun tuntevalle yllätyksenä.

Suku & jälkeläiset

Nuu
vprt 165cm, SLA-II ERJ-I YLA2
ii. Nuutti
rt 168cm, EVM
iii. Naskari
iie. Toivon-Typy
ie. Vaapukka
rn 157cm, EVM
iei. Vinskeri
iee. Tähti-Viola
Kesäheinän Kuiskaus
m 146cm
ei. Saa Taputtaa
EVM
eii. Saanhan Sinut
eie. Lehdoluodon Maanläheinen
ee. Kuvittelia
EVM
eei. Kiventien Aatu
eee. Tanssin Pauloissa

Värigenetiikka aa ee.

Kokoamiskyky, nopeus, rohkeus.
Kestävyys, kuuliaisuus, temperamentti.

Sukua virtuaalimaailmassa 1 polvea.

Käytettävissä jalostukseen 02/2015 lähtien maksimissaan viidelle sh-tammalle.

t. Jeilin Ti-ti-uu
rt 147cm
s. 25.07.2020 emä Hornanhovin Hälinäkeiju
t. Kototallin Myytti
vrt 141cm
s. 07.08.2020 emä Närhen Halippa
t. Jeilin Melonimaahinen
rt 144cm
s. 21.01.2021 emä Ananaksia

Kilpailut & Valmennukset

Kilpailee esteratsastuksessa.
ks. ajankohtainen tilanne porrastetuissa VRL-rekisteristä.

Kouluratsastus sijoituksia 10/20
Esteratsastus tasolla 2/1
Kenttäratsastus ei kilpaile
Valjakkoajo ei kilpaile

KTK-III ; Virtuaalinen suomenhevoskantakirja 08/2020

SLA ; ei vielä osallistunut 00/0000

ERJ ; ei vielä osallistunut 00/0000

Näyttelyjaoksen näyttelyt Virtuaaliset show-näyttelyt VSR:n rotunäyttelyt
21.06.2020 kutsu ; irtoSERT
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
VSR-CUP KRJ-CUP ERJ-CUP
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
Kouluratsastusjaos
07.09.2020 KRJ, he A ; 2/40
06.09.2020 KRJ, he A ; 5/34
07.09.2020 KRJ, he A ; 3/34
08.09.2020 KRJ, he A ; 3/34
16.10.2020 KRJ, he A ; 3/40
27.12.2020 KRJ, he A ; 5/40
11.02.2021 KRJ, he A ; 4/50
13.02.2021 KRJ, he A ; 2/50
19.02.2021 KRJ, he A ; 2/50
20.02.2021 KRJ, he A ; 2/50
14.02.2021 KRJ, he A ; 3/30
29.01.2021 KRJ, he A ; 5/45
14.02.2021 KRJ, he A ; 3/30
Estevalmennus, © Serena

Mikä olikaan parempi päivä estevalmennukselle kuin kolea, räntää tihkuva marraskuun kymmenes? No ei vaan päivähän se on missä muutkin kun on katto pään päällä. Tässä tapauksessa se katto oli Vihtavuon ratsastuskeskuksen maneesin kaareva kupu jonka alle olimme pojat - Peetterin ja Niiskun - kärränneet tasan kello kymmenen reikä-reikä.

Alkulämpöjen jälkeen (minä lompsottelin rennosti Peetterillä ja seurasin huvittuneena kun Vilja ja Niisku rynnistivät pierupukkilaukkaa maneesin toisessa päädyssä) Irina komensi meidät vuoron perään nostamaan laukka pitkän sivun lopusta ja kaartamaan vastakkaiselta sivulta pääty-ympyrällä olevalle esteelle. Molemmat ratsumme ovat sitä lajia joilla sitä intoa esteradalla tahtoo löytyä liiankin kanssa, joten harjoituksen tarkoituksena oli maltillinen ja hallittu lähestyminen erilaisilla askelpituuksilla.

Peetter lönkytteli esteelle yllättävän lunkisti ja sovitti askeleensa halutulla tavalla sen suuremmitta draamoitta, mutta Niiskulla oli imua esteelle ihan liiankin kanssa ja "hallittu" ei ensimmäisillä kierroksilla ollut sana jota käyttäisin sen ja Viljan suorituksia kuvaamaan. Mä pystyin näkemään ihan Peetterin selkään asti hikikarpalot Viljan naamalla kun se yritti saada kiihdyttelevää ponia aisoihin ja lopulta kaksikko lopetti suht onnistuneeseen suoritukseen.

Lopuksi Irina kokosi meille vielä neljän esteen radan, ajatuksena edelleen hallita lähestymisten suoruutta ja varioida askelpituuksia. Peetterikin alkoi heräillä nyt kun kentällä oli useampiakin esteitä, mutta parin ensimmäisen esteen ja kymmenien puolipidätteiden jälkeen se alkoi ymmärtää, ettei tässä nyt tarvinnut kaahata vaikka väljää olikin. Lähestymiset sen kanssa olisivat edelleen voineet olla puhtaampia ja muutamia esteitä hypättiin liian läheltä, mutta muuten Peetter tuntui olevan melko hyvin kuulolla ja ymmärrys molempiin suuntiin toimi.

Vilja ja Niisku puolestaan suorittivat ensimmäisen vedon sellaisessa kaaoksessa, että ratakin meni väärin (Irina oli ihan tietoisesti kyllä asettanut kaksi estettä niin liki, että yli-innokas Niisku ajautui väärälle reitille). Punanaamaisen Viljan suu kävi arvatenkin moninaisten verbaalisten uhkausten muodossa ja se ratsasti Niiskulla useammankin ympyrän, viimeinkin toivomansa tasaisen laukan löytäen, ja suunnaten uudelleen radalle. Sanottakoon, että Niiskun kanssa täysin hillityn, hallitun ja tyylipuhtaan radan saaminen lienee jopa mahdotonta ellei alla ole jokin pitkä ja raskas treeniputki, joten siihen nähden kaksikko suoriutui radasta ihan kohtuullisesti.

Vaihdoimme vielä viimeiselle kierrokselle ratsuja - siis ihan melkeimpä vaan siitä syystä, että turhautumisesta puhiseva Viljakin saisi valmennukselle positiivisen lopetuksen (mie en sitä vissiin tarvinnu lol?). Sanotaan näin, että sille on syynsä, miksi päättäväisempi ja täräkämpi lappalainen ratsastaa meidän taloudessa näitä villipetoja, vaikka ei Niisku nyt missään tapauksessa sellainen ole, ylienerginen vain. Irinan siunauksella otin sitten Niiskusta tälle kiekalle kaiken irti ja vaikka tyyli näytti epäilemättä enemmän rodeolta kuin kunnialliselta rataestesuoritukselta, hoitelimme esteet noin nanosekunnilta tuntuvassa ajassa. Ja saatiimpahan Viljan kasvoille jonkinlainen hymykin tämän viimeistellessä valmennuksemme siistillä suorituksella Peetterin kanssa.

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0)
hevosen kuvat © W (VRL-00121)