Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Cohkka

KTK-III

NIMI Cohkka
ROTU,SKP Suomenhevonen, ori
SYNTYMÄAIKA 19.09.2017 FI
REKISTERINUMERO VH18-018-0247
VÄRI, SÄKÄ Musta (aa EE), 160cm
KASVATTAJA Eljes & Hilkka Sárrajuoksa (evm)
PAINOTUS (TASO) Kenttä (tavoitetaso: ko he B - re 100cm - tutustumis)
OMISTAJA Serena (VRL-09334)

Se oli Viljan idea, meidän oman lapinnoidan mielestä ei ollu matka eikä mikkään lähtee hakemaan hevosta Käsivarren Lapista. Sillä oli sinne suhteita ja ne suhteet oli laulellu, että nyt ois pari hienoa nuorta oria myynnissä, ja että ne hevoset mielellään lähtisivät etelään missä on paremmat mahdollisuudet menestykselle kuin kyyditä turisteja tuntureilla. Vilja oli ihan, että nyt haetaan meille kolomas voikko (sillä on pakko mielle ja ihan hiton paljon liikaa sananvaltaa tallin asioissa) ja kun Vilja jotain päättää niin silloin niin tehdään.

Siellä missä maisemat olivat isoja ja ihmiset pieniä, meitä odotti isäntäpariskunta ja kumpaisellakin liinanpäässä potra, paksulla talvikarvalla kauttaaltaan vuorattu suomenhevonen – toinen kermankeltainen ja toinen musta. Koe ratsastuksen aikana Vilja lensi voikkonsa selästä arviolta yhdeksän kertaa. Mie puolestani mennä puksutin mustalla joka, noh, mennä puksutti. Ei huippuhyvin, mutta ei huonostikaan, ei ainakaan kun vertasi toiseen samalla kentällä silmät pyörien viuhtovaan eläimeen.

Loppujen lopuksi se jäi historiaan päivänä, jona olimme ensimmäistä kertaa Viljan kanssa samaa mieltä hevosen hankinnasta.

Sen lamput vain syttyvät hieman hitaasti, mutta kerran sytyttyään ne palavat kyllä varsin kirkkaasti.

Konsta muutti meille väristään huolimatta. Kyllä mustakin ratsu kelpaa, silläkin voi ratsastaa auringonlaskuun taikka kenttäkarkeloiden voittoon kateellisten katsellessa vierestä. Tai Konstan tapauksessa vaikka seinään.

Konstaa voi kuvailla monin sanoin; hidas, simppeli, tyhmä – tosin siinä kohtaa omistajatar yleensä ärähtää emokarhumaiseen tapaan, ettei Konsta tyhmä ole! Sen lamput vain syttyvät hieman hitaasti, mutta kerran sytyttyään ne palavat kyllä varsin kirkkaasti. Konsta on myös kiltti ja selvä(hkö)päinen ori, hieman junttura (=juntti), mutta kunnioittaa ihmistä ja tämän pyyntöjä ainakin niin pian kun pääsee niistä perille. Hitaista hoksottimistaan huolimatta Konsta tuntuu nauttivan kaikenlaisesta puuhailusta ihmisten kanssa ja on varsin ahkera kerjäämään huomiota, erityisesti korvantauksen ja ohimoiden rapsutusta. Se on rohkea eikä juuri arkaile uusissakaan tilanteissa, joskus vähän jännittää, mutta yleensä Konsta reagoi pelottaviinkin juttuihin hieman viiveellä ja tajuaa itsekin melko nopeasti, että ohi meni sekin asia.

Meijän oma Hupsis-Ukko (joo, jonnet ei tajuu) Konsta on ratsastettaessa usein sellainen kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa vaativa. Ori on kuuliainen ja rehellinen sekä liikkuu hyvin omalla moottorillaan, mutta uusien asioiden opetteleminen on toisinaan melkoista pään seinään hakkaamista. Yritteliäs ori kyllä kokeilee ja tekee, mutta vaatii erittäin selkeät, määrätietoiset avut sekä joskus pätkän sitä kuuluisaa ratakiskoakin. Konstan keskittymiskyky ei ole paras mahdollinen, mutta tuttuja asioita se suorittaa reippaasti ja motivoituneesti, antaen ratsastajalle mahdollisuuden edes välillä hengähtää ja nauttia menosta.

Vaikkei omaakaan kovin isoja liikkeitä tai ole noin muutenkaan sieltä karismaattisimmasta päästä, löytyy Konstalta hyvärytmiset ja puhtaat askellajit. Erityisesti laukka on kauniin rullaavaa ja miellyttävää istua, ja kerran saatuaan kiinni jutun juonesta onnistuvat askeleen pidennykset ja lyhennykset oriilta varsin vaivattomasti. Ei koskaan pitäisi sanoa ei koskaan, mutta täytyy kuitenkin todeta ettei Konstasta todennäköisesti koskaan tule kohtalaisen hyvästä fysiikastaan huolimatta vaativien kouluratojen hevosta.

Konstan silminnähtävä innostus esteradalle päästessä on vähän kuin veisi lapsen karkkikauppaan. Jalat tepastaa ja pää saattaa tehdä hieman ylimääräistä pystyliikettä, mutta kuitenkaan ori ei ole sitä tyyppiä joka liiemmin kuumuisi. Korkeintaan vaaditaan hieman lisäjarrua jotta kyytiläinen pysyy sopivasti tilanteen tasalla, Konsta ei nimittäin suuresta innokkuudestaan huolimatta ole mikään automaattipeli esteradalla. Oriin hyppytekniikka on vähän miten nyt sattuu onnistumaan, usein ihan hyvä, mutta joskus voi vaan miettiä mitä ihmettä se oikein kuvittelee tekevänsä. Hyvä ponnistuspaikka on Konstolle aika utopistinen käsite, mutta siinä kohtaa on ratsastajan homma auttaa ja ohjata, jolloin kaikki loppujen lopuksi menee ihan hyvin - yleensä. Esteille, erityisesti maastosellaisille, Konsta tarvitsee joka tapauksessa kokeneen kuskin joka tietää mitä tekee, osaa laskelmoida ja antaa tarpeeksi selkeät avut oriille, jolle ei olisi homma eikä mikään tipahtaa vaikka naamalleen vesiesteeseen jos niikseen tulee.

Suku & jälkeläiset

Rikkinevan Velhonmielas
mkm 156cm, EVM
ii. Velhonkiro iii. Virnakintun Kukkupöö
iie. Naurunkiro
ie. Rikkinevan Veela iei. Hurmomuisku
iee. Veelas
Duová
m 161cm, EVM
ei. Kelmipuron Viskitraumat eii. Navinkan Trauma
eie. Vienoviski
ee. Kaarnas Diinna eei. Kaarnas Korpinkuu
eee. Nietosneito

Värigenetiikka aa EE.

Rohkeus, herkkyys, nopeus.
Kokoamiskyky, kuuliaisuus, älykkyys.

Sukua virtuaalimaailmassa 0 polvea.

Käytettävissä jalostukseen 03/2018 lähtien maksimissaan viidelle sh-tammalle.

Lue lisää suvusta

Kun hakee hevosen jostain Lapin pohjoisimmilta perukoilta, on ainakin meikäläisen ensiajatus vähän sellainen, että siellä suvussa nyt voi varmaan olla takana ihan mitä vaan, vaikkapa poroa, sikäli mikäli kuin hevosen kasvattajat ovat asiasta itsekään ihan varmoja. Konstan tapauksessa kuitenkin sekä sen isä että emä olivat saman tilan omistuksessa, eli ainakin niin pitkälle pystyi toteamaan ihan omin silmin, että hevosia ne on.

Vitivalkeaksi kimoutunut Rikkinevan Velhonmielas eli Velho näytti enemmän työhevoselta kuin ratsulta; matalajalkainen, vankkaluustoinen ja jyhkeä, mitä entisestään korosti mammuttimaisen paksu karva ja hirmuinen harja. Velho kuitenkin oli kuulemma ihan kantakirjaori ja käynyt nuoruusvuosinaan kilpailemassa kouluratsastusta helppo A luokissa ympäri Suomen. Ihan ensisilmäykseltä ei tätä ajatusta kyllä kyseistä eläintä katsellessa uskoisi. Eläkeläisoriilla on kuulemma vain kymmenisen jälkeläistä, mutta valtaosa niistä on isänsä kavionjäljissä haalinut menestystä kouluradoilla.

Velhon sukulinjat johtavat Kainuun saloille, Rikkinevan tilalle, joka kasvattaa suomenhevosia lähinnä harrastuksena. Heidän hevostensa linjoja on jäljitettävissä saman suvun omistukseen aina jonnekin 1800 -luvun lopulle saakka, joskin vasta viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kasvatus on nuoremman, tavoitteellisemman sukupolven toimesta kääntynyt modernimpaan ratsutyyppiseen hevoseen. Rikkinevan Veela on ensimmäisiä kansallisella tasolla kilpailleita kasvatteja, suorittaen koulussa helppo B:tä ja esteillä 80cm rataa. Velho on tamman kolmesta varsasta ensimmäinen.

Myös Velhonkiro vaikutti Kainuussa ja asuikin Rikkinevan tilalla jonkin aikaa. Vaikka olikin kantakirjaori, ei Velhonkiro kilpaillut paljoa. Joitakin koulustartteja lukuunottamatta ori toimi pääasiassa tuntihevosena Kajaanilaisella ratsastuskoululla, josta se sittemmin myytiin Rikkinevalle. Velhonkiron oli tarkoitus tehdä paluuta kilpakentille siitosoriina toimimisen ohella, mutta se valitettavasti jouduttiin lopettamaan pahan ähkyn takia, vain viisi jälkeläistä jättäneenä.

Duová on puolestaan niin lappilainen kuin voi hevonen olla. Konsta ja emänsä ovat kuin toistenssa kuvat, ja ilmeisesti myös hyvin samanlaisia muutenkin. Duová on startannut muutamissa kenttäluokissa, mutta pitkässä juoksussa sille ei löytynyt sopivaa ratsastajaa joka olisi ollut valmis ylläpitämään tammaa jossakin etelämmässä. Siispä Duová on hankkinut leipänsä pääasiassa vaellusratsuna Sárrajuoksien omalle firmalle ja pyöräyttänyt pari varsaa.

Myös tamman suku on kasattu sekalaisesta seurueesta takapihan puskaratsuja ja vaelluspelejä. Sen isä on "etelänpoika" Rovaniemeltä, Kelmipuron Viskitraumat, ja ainoa lähisuvusta joka on itse asiassa nähty joskus koulu- ja esteradoilla. Ori yhdistettiin Kaarnas Diinnaan, joka oli Sárrajuoksien oma hevonen ihan sillä ajatuksella, että saataisiin varsaan ratsunominaisuuksia ja liikettä - toisin sanoen jonkinlainen potentiaalinen kisapeli - joita Diinnalta hyvin pitkälti puuttui. No niitähän sittemmin Duoválla oli, vaikka eivät sen suuremmin käyttöön päässeetkään.

ori Jeilin Brilliantti
m 159cm, SV-II
s. 06.03.2018 emä Ketunkielo
tamma Jeilin Karmiinitiikeri
m 160cm
s. 12.05.2018 emä Vaurin Willitiikeri
ori Corpraali
m 159cm, SV-I
s. 14.09.2019 emä Feeniksinsydän

Kilpailut & Valmennukset

Kilpailee koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa.
ks. ajankohtainen tilanne porrastetuissa VRL-rekisteristä.

Kouluratsastus sijoituksia 20/20
Esteratsastus sijoituksia 40/40
Kenttäratsastus tasolla 1/1
Valjakkoajo ei kilpaile

KTK-III ; Virtuaalinen suomenhevoskantakirja (R) 12/2018

SLA ; ei vielä osallistunut 00/0000

ERJ ; ei vielä osallistunut 00/0000

Näyttelyjaoksen näyttelyt Virtuaaliset show-näyttelyt VSR:n rotunäyttelyt
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
VSR-CUP KRJ-CUP ERJ-CUP
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
KRJ (sijoituksia 20 kpl ; voittoja 4 kpl ; cup-sijoituksia 00 kpl)
11.02.2018 kutsu - he B - 3/40
15.02.2018 kutsu - he B - 3/40
25.03.2018 kutsu - he B - 3/30
27.03.2018 kutsu - he B - 1/30
01.04.2018 kutsu - he B - 2/30
12.04.2018 kutsu - he B - 3/30
13.04.2018 kutsu - he B - 3/30
10.05.2018 kutsu - he B - 6/50
08.07.2018 kutsu - he B - 6/40
12.07.2018 kutsu - he B - 1/34
13.07.2018 kutsu - he B - 3/34
26.08.2018 kutsu - he B - 2/30
24.10.2018 kutsu - he B - 2/40
25.10.2018 kutsu - he B - 2/30
19.11.2018 kutsu - he B - 6/50
22.02.2019 kutsu - he B - 2/40
23.02.2019 kutsu - he B - 5/40
21.06.2019 kutsu - he B - 1/46
22.06.2019 kutsu - he B - 1/46
29.06.2019 kutsu - he B - 4/47
00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0 00.00.0000 kutsu - luokka - 0/0
ERJ (sijoituksia 40 kpl ; voittoja 6 kpl ; cup-sijoituksia 00 kpl)
02.03.2018 kutsu - 80cm - 2/27
02.03.2018 kutsu - 80cm - 4/30
03.03.2018 kutsu - 80cm - 5/30
03.03.2018 kutsu - 80cm - 1/30
03.03.2018 kutsu - 80cm - 3/27
04.03.2018 kutsu - 80cm - 4/26
04.03.2018 kutsu - 80cm - 4/30
05.03.2018 kutsu - 80cm - 3/30
06.03.2018 kutsu - 80cm - 1/26
08.03.2018 kutsu - 80cm - 1/30
08.03.2018 kutsu - 80cm - 4/30
10.03.2018 kutsu - 80cm - 3/27
10.03.2018 kutsu - 80cm - 2/19
11.03.2018 kutsu - 80cm - 2/19
17.03.2018 kutsu - 80cm - 2/23
17.03.2018 kutsu - 80cm - 3/30
19.03.2018 kutsu - 80cm - 5/30
20.03.2018 kutsu - 80cm - 3/30
24.03.2018 kutsu - 80cm - 2/22
24.03.2018 kutsu - 80cm - 3/22
02.04.2018 kutsu - 80cm - 4/30
03.04.2018 kutsu - 80cm - 5/30
04.04.2018 kutsu - 80cm - 3/30
07.04.2018 kutsu - 80cm - 5/30
14.04.2018 kutsu - 80cm - 2/29
15.04.2018 kutsu - 80cm - 4/29
15.04.2018 kutsu - 80cm - 5/29
18.04.2018 kutsu - 80cm - 2/29
19.04.2018 kutsu - 80cm - 4/29
19.04.2018 kutsu - 80cm - 1/29
07.07.2018 kutsu - 90cm - 4/28
09.07.2018 kutsu - 90cm - 4/28
05.07.2018 kutsu - 90cm - 2/23
06.07.2018 kutsu - 90cm - 1/23
08.07.2018 kutsu - 90cm - 1/23
12.07.2018 kutsu - 90cm - 4/27
08.08.2018 kutsu - 90cm - 1/30
10.08.2018 kutsu - 90cm - 4/30
28.08.2018 kutsu - 90cm - 1/30
29.08.2018 kutsu - 90cm - 2/30
Päiväkirjamerkintä (kirj. )

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0)
hevosen kuvat © VRL-00884