Jeili

virtuaalitalli :: virtuaalihevonen

YHTEYS
tallia ylläpitää Serena, VRL-09334
serenavirtuaali@outlook.com

Koti. Se on paikka, ihmiset, tunnelma. Henkilökohtainen. Itsestään selvä, kunnes siitä on kaukana. Sahra-aho on aina ollu mulle koti. Jeilinvaara. Minä ja mun siskot, isä, lehmiä liuta. Meillä oli ihan omanlaisensa lapsuus. Me juostiin pelloilla ja metsissä, ongittiin joella, kiipeiltiin puihin, pyöräiltiin ratsastuskoululle ja takaisin, koulutettiin lehmistä ratsuja ja naurettiin (ja joskus itkettiin) kun tultiin pukkisarjan päätteeksi alas. Pala palalta ne asiat tietty hävis sieltä. Lehmät. Ensin yksi sisko, sitten toinen. Kun mie palasin takasin oli vaan isä ja se miljöö, ja ne puuttuvat palaset. Ja suuret suunnitelmat.

Myös Sahra-aho oli muuttunu. Melkein kaikki vanhat kaverit oli lähteny. Samat akat juorus kylillä, mutta uudet teinit lorvi kaupan kulmilla. Joskus sata vuotta sitten sekin oli ollut meidän paikka, nyt mie olin muinaismuisto vuosikymmeneltä jota nämä lapset ei oo ees eläny.

Siinäpä mie sit seisoin meijän pihamaalla, toisessa kädessä sätkä ja toisessa puhelin jolla yritin epätoivoisesti saada edustavaa kuvaa uusituista tiloista. Siinoli vähä semmonen fiilis, ettei oikein tienny oliko se raiskaus vai rakkautta. Se ei ollu enää se koti jonka mie muistin, mutta ei ihan täysin erikään. Mie olin tehny siitä jotain omaa, jotain mitä mie en vielä oikein tuntenu, mutta jota mie toivoin oppivani rakastamaan samanlailla – mieluiten ilman kymmenen vuoden reissua ulkomaille.

Virtuaalitalli Jeili sai alkunsa halusta tehdä jotain omaa ja uutta. Sen ovet avautuivat keskelle Pohjois-Karjalaista korpea marraskuussa 2017, kasvatusrotuna mikäpä muukaan kuin suomenhevonen, tuo monipuolinen ja sisukas kumppani niin arjessa kuin kilpakentilläkin. Suomenhevosessa yhdistyvät lasten ja tätien (miksi ei setienkin) varma ja rohkea puskaratsu sekä tasokas ja voitontahtoinen kilpahevonen, puhumattakaan kestävyydestä jota ne ovat osoittaneet niin puusavotoissakin kuin Suomen historian sodissakin. Voinee siis sanoa, että Jeilin toiminnan suola on juuri suomenhevosten kasvatus niin harrastuskavereiksi kuin kilparatsuiksikin, ja pippuri puolestaan omien suomalaistemme kanssa touhuaminen tallissa ja tien päällä.

ulkoasun kuvitus © Petri Damstén (CC BY-NC-SA 2.0), Tuomo Lindfors (CC BY-NC-SA 2.0)